08-09-2020
Efteråret er på vej og bladene begynder at skifte farve. Det er en god anledning til at lære om planter i naturen. Se med når vi viser dig, hvordan du kan bygge din egen plantepresse.

Videoguide: Byg din egen plantepresse

Af Mia Stenberg, projektmedarbejder

KFUM-Spejderne i Danmark og jem & fix er gået sammen om at lave en række Gør det selv-videoer. Videoerne og byggeprojekterne sætter fokus på naturen omkring os samt udvikler børn og unges byggefærdigheder og samarbejdsevner. 

Fordi der både skal bygges plantepresse og indsamles blade kan både små og store være med til dette byggeprojekt. Hvis der ønskes en mindre svær byggeopgave, kan en voksen med fordel save træet ud på forhånd.

Udforsk naturens flotte planter

I gamle dage havde børn et "herbarium", som er en samling af tørrede planter og blomster. Nu kan du støve den gamle hobby af med din egen plantepresse. I videoen viser Frederik og Mathias dig, hvordan du nemt kan bygge din egen. 

En blad- og plantesamling er en god anledning til at lære om planter i naturen eller haven. De pressede planter ser desuden brandgodt ud som dekorationer i andre krea-projekter. Du kan for eksempel lave malingtryk med bladene, indramme dem, laminere dem eller lave dekorerer lanterner med dem. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Tip: Medbring en bog eller få en instruktion i almindelige giftige planer, før du går ud på plantejagt.

Byg en plantepresse på Naturens Dag

Den 13. september afholdes der Naturens Dag i hele Danmark. KFUM-Spejderne og jem & fix afholder 20 arrangementer rundt om i landet, og du kan finde dem på naturensdag.dk. 

Til arrangementerne kan du komme og bygge din egen plantepresse. Der er kunstnerisk frihed og du får selvfølgelig din plantepresse med hjem. Vi spiller også naturbingo, hvor det gælder om at få ‘pladen fuld’ med forskellige ting fra naturen. Spejderne står klar til at guide dig godt gennem spillet.

Når du har bygget din plantepresse og været på jagt i naturen, kan du tage en pause ved bålet og bage et snobrød på rigtig spejdermanér.

Find flere byggeprojekter

Har du en skaber i maven og lyst til at bygge mere kan du finde endnu mere materiale her. Har du spørgsmål vedrørende videoen eller vil du gerne vide mere om samarbejdet med jem & fix kan du læse mere her eller kontakte projektmedarbejder, Mia Stenberg, på mia@kfumspejderne.dk.

Nyheder fra jem & fix-projektet

Aktiviteter fra jem & fix-projektet