Foto: Kristine Bjerring Madsen
30-04-2020
Juniorlederne Anne Lorentzen og Kristine Bjerring Madsen fra Stautrup Gruppe tog initiativ til at sende live fra bålkøkkenet til stor glæde for gruppens spejdere. Læs mere her.

Stautrup Gruppe inviterede til bålmad på Facebook

Det er syv uger siden, at statsminister Mette Frederiksen lukkede samfundet ned, og alle spejderaktiviteter med fysisk fremmøde samtidig blev indstillet. Det betyder tomme spejderhuse, men heldigvis er mange grupper kreative med at finde andre måder at lave spejderaktiviteter på.

Det gælder også hos KFUM-Spejderne i Stautrup.

- Vi har de foregående tre uger kørt vores eget designet Hjemmespejd, hvor spejderne kan tage mærket, som Voerladegård Gruppe har designet. Vi har i de tre uger kørt med en liste på syv opgaver, hvor der skulle løses fem opgaver med billede dokumentation i et opslag på vores facebookside, siger Anne Lorentzen, som er juniorleder hos Stautrup Gruppe.

Spejderledere foran kameraet

Men det var efterhånden blevet lidt ensformigt, og lederne ønskede, at der skulle ske noget nyt. Og idéen kom fra juniorledernes efterskole, som bagte kage sammen med eleverne online.

- Her havde eleverne fået ingredienserne at vide og skulle på samme tid bage kagen, så de var sammen hver for sig. Eleverne kunne snakke med lærerne undervejs og stille spørgsmål. Vi synes, ideen var super sjov, og vi besluttede at bruge live-funktionen på Facebook til vores møde, siger Anne Lorentzen.

Og det blev startskuddet til nu to live-udsendelser på gruppens facebookside, hvor spejderne har lavet mad hjemme, mens juniorlederne Anne Lorentzen og Kristine Bjerring Madsen har stået foran kameraet og guidet spejderne igennem.

Du kan se første video på Stautrup Gruppes facebookside her.

En følelse af fællesskab

Her cirka to uger efter første udsendelse kan de to spejderledere gøre status over deres online spejdermøde. Og de er godt tilfredse.

- Videoen (af første møde, red) er nået ud til rigtig mange mennesker efterfølgende. Og det gode er jo, at spejderne selv kan arrangere at lave mødet og sætte filmen på, hvis de ikke kan den pågældende aften, siger Anne Lorentzen.

Men udover stor rækkevidde på videoen, så gav den følelsen af fællesskab. Med et opslag på facebook fik lederne spejderne til at melde klar i spejderuniform og lægge et billede op på facebook af klarmeldingen, og undervejs kunne de få feedback fra spejderne, som fulgte med hjemmefra.

- Vi fik følelsen af, at vi var sammen med spejderne, selvom vi stod for os selv. Kommentarsporet under livestreamingen var virkelig godt til at skabe følelsen af at have et møde sammen. Samtidig var kommentarsporet også en hjælp til at følge med i, hvor langt spejderne var. Vi stillede spørgsmål og sagde undervejs, at de skulle sige til, hvis vi skulle gentage, vise noget eller sætte farten ned, og det hjalp kommentarerne på, siger Anne Lorentzen.

Du kan følge Stautrip Gruppe på facebook og se, hvornår de sender live næste gang.

Tips til dig, som selv vil i gang

Hvis Stautrup Gruppes live udsendelser på Facebook har givet dig blod på tanden til at prøve selv, så har lederne et par gode råd til dig.

  • Del indkøbs- og en grejliste inden, men hold opskrift og ret hemmelig, så spejderne skal følge med live.
  • Pas på tempoet, så I ikke går for hurtigt frem.
  • Hav en telefon eller computer stående, så man løbende kan følge med i kommentarerne på en anden enhed end den, der filmer.
  • Sørg for, at retten kan laves i alternative udgaver fx uden bål, så alle kan være med.