Foto: Allan Trolle
08-06-2018
Hos KFUM-Spejderne i Voerladegård har ikke alle børn spejderuniform og tørklæde på. To gange om måneden mødes den lokale familieklub i lokalerne til madlavning og aktiviteter, og det lugter af spejder, men det er en familieklub.

Spejderhuset bliver brugt til familieklub

Spejderhytten hos KFUM-Spejderne i Voerladegård summer af liv, men glem alt om børn i spejderuniform. Jo, de er der også, men hver 14. dag mødes 7 familier fra byen til familieklub i spejdernes lokaler. Egentlig er det slet ikke spejderarbejde i traditionel forstand, men det er tæt på, og KFUM-Spejderne i Voerladegård med Steen Kjeldsen i spidsen står bag initiativet i byen.

- Ved at starte en familieklub kunne vi være med til at styrke sammenhængskraften i området og udvise socialt ansvar. Formålet med familieklubben er godt og falder fint i tråd med spejderånden; at ingen familier skal føle sig alene, og at vi alle har et medansvar for hinanden, siger Steen Kjeldsen, som også påpeger gruppens muligheder for at blive endnu mere synlig i lokalområdet.

- Det skaber positiv omtale og åbner på sigt måske op for at engagere nogle af familierne i det lokale spejderarbejde, siger han.

Fandt nye frivillige

I familieklubben mødes familier fra området og laver aktiviteter sammen med deres børn. En stor del af aktiviteterne handler om mad og madlavning. Eksempelvis laver de aftensmad sammen eller smører madpakker. Det hele er arrangeret af frivillige, men ikke kun spejdere, selvom det ofte foregår i spejdernes lokaler.

- Det var vigtigt for os at finde kræfterne til familieklubben i periferien af gruppen. Det nytter ikke at hive lederkræfter ud af enhederne. Man skal kun gøre det, hvis overskuddet er til stede. Vi headhuntede de frivillige i gruppen af voksne, der før har været engageret i gruppen som ledere og i grupperådet, men hvor børnene nu er stoppet som spejdere eller flyttet fra området, siger Steen Kjeldsen, som sammen med sin kone startede med at finde en lille gruppe af frivillige, som havde lyst til at starte klubben.

Praktiske fordele

Og det har fungeret. Sammen med den lokale skole har de fået spredt tilbuddet om familieklub og i dag har familieklubben mødtes fire gange og både familier, frivillige og spejdergruppen er glad.

- De har været meget positive og har taget godt imod klubben. De har deltaget fuldt og helt i aktiviteterne, herunder madlavning, som er et meget centralt element i familieklubben. Det giver gode snakke over gryderne og plads til smil. En mor skrev efter første møde: Det var rigtig hyggeligt, og vores datter synes, det var en helt særlig aften, og vi glæder os alle sammen allerede til næste gang, siger Steen Kjeldsen og tilføjer, at det også har haft en helt konkret betydning for gruppen.

- En lavpraktisk fordel i vores gruppe er, at familieklubben gør køkken og mødelokale rent i forbindelse med de almindelige møder hver 14. dag. En rengøring der ville være med noget længere intervaller, siger Steen Kjeldsen.

Hør mere om familieklubber hos KFUM-Spejderne

Vil du høre mere om mulighederne for at starte en familieklub i gruppen, på spejdercenteret eller i distriktet, kan du kontakte Thomas Olsen på 22229422 / thomas@kfumspejderne.dk eller Maria Andersen på 20551183 / mariaa@kfumspejderne.dk.

KFUM-Spejderne er med til at lave familieklubber i hele landet sammen med KFUM’s Sociale Arbejde og FDF. Projektet er støttet af den A.P. Møllerske Støttefond.