I mørket har vi brug for lyset
Lasse Mørch
30-10-2019
Der er en hårfin grænse mellem hyggen omkring varmen fra et lys og uhyggen i mørket omkring lyset. Halloween befinder sig lige midt i den grænse.

Hygge og lys til halloween: Tanker om græskar og skeletter - og død

Af Mette Lundegaard, forkyndelsesleder

I aften er det halloween.

Det er græskartid - og for nogen er det tid at finde alle de uhyggelige rekvisitter frem og få spredt noget uhygge og gru. Nogle af os har måske lidt svært ved at finde os selv i det. Nogle af os tænker måske at det er en kikset amerikanisering af en gammel dansk skik. Børn, der rasler og larmer for at få slik og haver, der er pyntet op - måske ved vi ikke helt, hvad vi skal mene om det. Og så alt det der død, gru og uhygge, hvilken hylde skal vi lægge det på?

En fest for døden?

Fra gammel tid var Halloween eller Alle Helgen, som den danske kirke kalder begivenheden, en fest, hvor man fejrede det, der er på den anden side af døden. Men for os kristne venter jo faktisk et andet liv efter døden, så derfor var fejringen mere en fest for det evige liv end for døden. Den tanke kan jeg godt lide. Jeg vil gerne fokusere på livet i stedet for døden

Lys i vinduerne?

Journalist og teolog Iben Thranholm foreslår, at vi sætter lys i vinduerne til Alle Helgen for at vise mørket udenfor, at vi tror mere på lyset end på mørket. Mere på livet end på døden - så kan alle de små udklædte spøgelser og hekse udenfor også bedre finde vej!

Læs hele Iben Thranholms artikel via linket nedenfor. Hun tør sætte ord på vores kultur omkring Halloween og sætter også spørgsmål ved og provokerende kommentarer på, hvad hun mener er baggrunden for, at halloween pludselig fylder så meget på denne tid af året. Jeg følger hende langt henad vejen. Jeg vil fejre livet. Jeg sætter lys i vinduerne i aften...

Læs Iben Thranholms artikel her