04-05-2020
I samarbejde med jem & fix har vi udviklet et idékatalog med spændende og lærerige gør det selv-aktiviteter, som kan bygges i små grupper til sommer eller til efterårets spejdermøder.

Gør det selv-mærke: Kom i gang med et fedt ’gør det selv’-projekt

Af Mia Stenberg, projektmedarbejder

Mangler du inspiration til aktiviteter du og din gruppe kan bygge i en tid, hvor man skal være udenfor og mødes i mindre grupper, skal du måske til at planlægge efteråret spejderprogram eller noget helt tredje? Så kan du nemt og hurtigt give dig i kast med et eller flere af de fede ’gør det selv’-projekter fra ’Gør det selv’-mærket, der er udviklet i samarbejde med jem & fix.

Mærket er en del af Paletten og bygger på udviklingszonerne Socialt og Intellektuelt. Derudover støtter mærket op om Verdensmål nr. 15 - Livet på land, ved at sætte fokus på biodiversitet.

Mærket er målrettet spejdere i ulvealderen; 8 til 10-årige. Men aktiviteterne kan helt sikkert også bruges af ældre børn og andre kreative sjæle.

Fællesskab og ansvarlighed

Samarbejdet mellem KFUM-Spejderne og jem & fix bygger i høj grad på fælles værdier, hvor fællesskabet i lokalsamfundet og udviklingen af ansvarlige, unge mennesker er i fokus.

Gennem ‘gør det selv’-projektet får spejderne arbejdet med værdierne ved at lære at kommunikere med hinanden, ved at tage ansvar for et projekt samt handle, når der skal gøres noget i forhold til projektet.

Formålet med mærket er, at:

  • Spejderen skal kende til anvendelse af værktøj og materialer i forbindelse med et ‘gør det selv’-projekt.
  • Spejderen skal lære at samarbejde med andre i et projekt, der kræver fællesskab.
  • Spejderen skal lære at løse de problemer, der opstår ved et ‘gør det selv’-projekt.

Byg for baghaven og biodiversitet

Et af de fede ’gør det selv’-projekter, du kan bygge, til eksempelvis din baghave, er strandstolen. Den er nem at bygge, og med en pude på er den perfekt til en solskinsdag i haven med bål og snobrød.

Vil du hellere bygge et større projekt, hvor I kan sidde flere, så kan du kaste dig ud i at bygge en pallesofa med dine spejdervenner eller familie.

Du kan også prøve kræfter med et foderbræt til egern eller et fuglehus til småfugle, der kan være med til at forbedre biodiversiteten, der hvor du bor.

Har du ikke plads til dine ’gør det selv’-projekter derhjemme, kan du for eksempel hænge fuglehuset eller foderbrættet op på spejdergrunden eller et sted i dit lokalområde. Men husk at spørge om lov først, så det ikke bliver pillet ned.

Bliv en del af fællesskabet

Kan du slet ikke vente med at bygge fede gør-det-selv-projekter i din spejdergruppe eller derhjemme? Læs om alle ’gør det selv’-projekterne lige her.

Har du spørgsmål, eller vil du vide mere om KFUM-Spejdernes samarbejde med jem & fix, kan du finde mere information her.

Gør det selv-mærke

Aktivitetsmaterialet bygger på jem og fix’ og KFUM-Spejderne i Danmarks værdier om ansvarlighed og fællesskab.