Ved venstrekørsel bliver man ekstra opmærksom på færdselsloven
Mette Lundegaard
15-01-2020
Nogle af de 10 bud synes nemme at overholde, men er det egentlig nødvendigt? Læs mere her.

Andagt: Fartgrænser, BP og de 10 bud

Af sognepræst Morten Vibert fra Rise

Begynd med at læse Anden Mosebog 20 vers 1-17:  Kan læses her

BP skriver i Scouting for Boys om Spejder-eden:  (Spejderløftet)

Ved min ære lover jeg at

  1.  Jeg vil gøre min pligt over for Gud og kongen.
  2.  Jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe andre, hvad end det må koste mig.
  3.  Jeg kender spejderloven og vil adlyde den.

I Bibelen finder vi de 10 bud, som også kaldes Loven. De 10 bud er en rettesnor til os mennesker, som Gud har givet os og som vi kan bruge til at navigere i verden ligesom spejdereden og spejderloven. Men selvom det lyder okay nemt at lade være med at slå ihjel, så lyder det til gengæld ikke nemt når man siger, at du ikke må sætte noget højere end Gud i dit liv. Og egentlig burde vi holde alle buddene. Men prøv at spørge nogle spejderledere, om de nogensinde har kørt for stærkt…

Umuligt at leve op til?

Jeg tror måske et par af dem vil se lidt mærkelige ud i hovedet. Nogle vil måske få behov for at forklare noget, og andre vil få lyst til at grine lidt og bruge humor for at slippe udenom at svare. For hvis vi har kørt for stærkt, ved vi godt, at vi har gjort noget forkert. Vi har brudt færdselsloven. Vi har måske ikke gjort noget vi syntes var slemt, men vi har brudt loven og sådan set fortjent en bøde.

Sådan er det også med de 10 bud. Vi kan prøve at forklare os ud af de ting vi gør forkert (det, vi kalder synder), men lige meget hjælper det; Gud ser os. Men hvad er det bedste vi kan gøre, når vi nu HAR gjort noget forkert? Det er at bede om tilgivelse (og det kan godt være lidt svært, hvis man har kørt for stærkt).

Så hvad så?

Vi kan ikke holde de ti bud. Vi kan dermed heller ikke gøre vores pligt over for Gud. Vi fejler! Ja… Det er måske ikke vildt moderne i en tid hvor alt måles i succes, men i kristendommen er det en fantastisk opdagelse at vide, at vi synder. Ikke fordi det er godt at synde, men fordi det betyder at vi kan bede om tilgivelse. Og når vi kommer til Gud, lærer ham at kende og beder om tilgivelse, så viser han os Jesus som selv gik i døden for vores skyld og på den måde har fjernet al synden. Så er vi tilgivet.

Og selvom Loven til tider virker dum, så er den der for at passe på os og vores næste. Og når vi mærker den frihed, der ligger i selv at være tilgivet og at tilgive andre, så lærer vi også at det til tider koster os lidt af vores egen stolthed. For når vi ser at Jesus døde for vores skyld, så er de andres fejl så ubetydelige.

Slut med Fadervor og Spejderbønnen.