Foto: Johny Kristensen
11-12-2019
Et simpelt skema hjælper grupper med at få løst vigtige opgaver og skaber samtidig vigtige relationer til forældrene. Find skemaet her, og læs hvordan du bruger det.

Få forældrenes hjælp og skab bedre relationer med et simpelt værktøj

Hvis spejdergruppen skal være det bedste sted at være frivillig, er det vigtigt at der er hænder nok. Men det at rekruttere nye ledere er en udfordring, som langt de fleste grupper står overfor i perioder. Samtidig fortæller mange grupper også om udfordringen i, at få involveret forældre. Det kan medføre et stort pres på de nuværende ledere, og det kan komme til at påvirke ledernes trivsel. Derfor er det en god idé, at være på forkant med at finde flere ledere og mere hjælp og her er forældrene en oplagt mulighed.

Opgavelisten: Et værktøj der involverer forældre til opgaveløsning og skaber bedre relationer til dem

Opgavelisten er et simpelt værktøj, som både inddrager forældrene og giver jer nogle hjælpende hænder til udvalgte opgaver. Men det er også et værktøj, som kan skabe tættere relationer til gruppens forældre og introducere dem til hvad spejderarbejdet egentlig er og hvad det giver børnene. På den måde kan nogle af forældrene ende med at blive ledere senere hen.

Sådan bruger I opgavelisten

Opgavelisten er et opslag, som I skal lave til forældrene. Det er en liste over de opgaver, som skal ordnes i spejdergruppen eller i hytten, for at tingene kører rundt.

Det kan fx være:

  • hjælp til arbejdsdag forår eller efterår
  • udlevering af lodsedler
  • hjælpe ved gruppens juletræssalg eller loppemarked
  • deltage i ulvemødet
  • lave en børneaktivitet efter eget valg
  • slå græs
  • skifte pærer i hytten
  • kører affald til forbrænding
  • hjælpe ulveflokkene med at få fat i nogle 1.- og 2.-klasser efter sommerferien

Opgaverne er nogle I selv skal finde frem til i gruppen, før I udleverer sedlen til forældrene. Brug 30 min på et ledermøde på at finde opgaverne og prøv at tænke et halvt til et helt år ud i fremtiden. Skriv både opgaver som er praktiske og gode at få hjælp til, men også opgaver som kan inspirere og engagere forældre, og dermed øge chancerne for at de engagerer sig yderligere, fx ved at blive ledere.

Vi anbefaler, at I udleverer sedlen til et socialt arrangement, hvor forældrene skal udfylde det med det samme. Det skaber en forpligtelse og større tilmelding. Husk at vælge en spejderleder eller to, som er ansvarlige for at kontakte forældrene, som har tilmeldt sig opgaverne. Det er vigtigt, at I følger op og aftaler færdigt med forældrene, som skriver sig på.

Download opgaveliste gratis her

Vi har allerede opstillet opgavelisten, og gjort den klar til, at I kan printe den og udlevere til gruppens forældre. I kan finde den på spejdernet.dk/detbedstested ude i højre side. Når I downloader den, kan I selv tilføje, rette eller fjerne opgaver i dokumentet, så det passer netop på jeres gruppe.

Har I spørgsmål eller brug for hjælp?

Vi står klar til, at hjælpe jer videre, hvad end det gælder rekruttering eller støtte til at sætte trivsel på dagsordenen.

Projektmedarbejder på Det Bedste Sted, Trine Holbæk, trine@kfumspejderne.dk / 23450602

Projektleder på Det Bedste Sted, Thomas Olsen, thomas@kfumspejderne.dk / 22229422