Foto: Frederik Dahl Kehlet
26-03-2020
Hvornår skal man sætte et fuglehus op og i hvilken retning skal flyvehullet vende? Bliv klogere på det og meget mere lige her.

KFUM-Spejderne og DR Ramasjang redder fuglene: Den store fuglehus-guide

Af Mia Stenberg, projektmedarbejder

Der er mange ting, du skal være opmærksom på, når du bygger fuglehuse. Heldigvis er det simple ting, og du nemt kan få et overblik over i denne guide. 

Hvor stort skal flyvehullet være?

Når du laver flyvehullet i dit fuglehus, skal du tænke over diameteren på hullet. Det er nemlig afgørende for hvilke fugle, der vil komme til at bo i dit nybyggede fuglehus. Flyvehullerne kan du nemt lave med kopbor, hulsave eller spadebor. 

Hvis du gerne vil have besøg af blåmejser, så skal flyvehullet have en diameter på minimum 28 mm. 

Hvis du hellere vil have besøg af musvitter eller skovspurve, skal du lave flyvehullet, så det har en diameter på minimum 32 mm.

Gråspurve er en smule større og har brug for at flyvehullet minimum er 34 mm i diameter. 

Vil du gerne have besøg af lidt større fugle, såsom en stær, så skal flyvehullet have en diameter på minimum 50 mm. 

Er du til de helt store fugle, som for eksempel natugler, så skal flyvehullet være minimum 150 mm i diameter. 

Hvor stort skal fuglehuset være?

Når du skal bygge et fuglehus, skal flyvehul og selve størrelsen på fuglehuset passe sammen. En natugle kan for eksempel ikke bo i et fuglehus til en lille blåmejse, og natuglens fuglehus vil være alt for stort til en blåmejse. 

Til de mindste fugle, såsom blåmejser, musvitter, skovspurve og gråspurve, skal bundens areal måle minimum 10*10 cm. Til de lidt større fugle, som eksempelvis stæren, skal bundarealet være minimum 12*15 cm. Hvis du gerne vil have besøg af natuglen, skal du lave et stort fuglehus, hvor bundarealet minimum er 30*30 cm.

I bunden af artiklen kan du finde fem forskellige fuglehuse til forskellige størrelser af fugle. Du skal blot ændre flyvehullets størrelse, så det passer til den ønskede type fugl.

Hvor højt skal fuglehuset placeres?

Når du skal placere fuglehuset, skal du også tænke på den type af fuglehus du har bygget.

Fuglehuse til blåmejser og musvitter skal sidde i en halv til to meters højde fra jordoverfladen og kan placeres i eksempelvis hække, træer og buske. Der skal være ti meter imellem hver fuglekasse.

Fuglehuse til skovspurve skal placeres to til fire meter over jorden på for eksempel husmure eller træer. Fuglehuse til gråspurve skal placeres en smule højere. De skal placeres fire til seks meter over jorden - gerne på husmure. Begge slags fuglehuse må gerne sidde tæt på hinanden.

Fuglehuse til stæren skal hænge i tre til seks meters højde på eksempelvis en husmur, et træ eller en pæl. Fuglehusene skal have minimum én meter imellem sig.

Fuglehuse til natugler skal placeres fem til syv meter oppe i et træ eller på en husmur. Der må meget gerne være lidt træer til at skygge for huset, men der skal være frit til indflyvning.

Hvilket verdenshjørne skal fuglehuset pege mod? 

Når du har fundet den rigtige højde, og det sted du vil sætte fuglehuset op, er det vigtigt, at du peger fuglehusets flyvehul i det rigtige retning.

Fuglehuset skal vende mod nordøst for at sikre en behagelig temperatur for fuglene. Hvis fuglehuset vender i den modsatte retning, mod sydvest, er der stor risiko for, at temperaturen bliver for høj. For meget varme gør at æg og unger risikerer at dø af hedeslag. 

Hvornår yngler fuglene, og hvornår må I kigge til dem?

Størstedelen af fugleunger fødes i starten af maj, og mange småfugle får to til tre kuld.

I vil kunne se, at fuglehuset er taget i brug, når der flyver voksne fugle ind med redemateriale. Når de voksne fugle har fået æg, bliver der stille, fordi de voksne fugle skal ruge æggene ud. Når fugleungerne er ruget ud, vil der igen komme aktivitet omkring fuglekassen, da de voksne fugle skal ud at hente mad til ungerne.

Hvis I gerne vil kigge til fugleungerne, skal I gøre det hurtigt og forsigtigt, når de voksne fugle ikke er i fuglehuset. I må ikke kigge for ofte, da der kommer kulde i fuglehuset, hver gang I kigger. Derudover er der risiko for, at ungerne forlader reden, før de er helt flyvefærdige.

Hvornår skal du sætte fuglehuset op?

Fuglekasser kan sættes op hele året, men Dansk Ornitologisk Forening anbefaler, at fuglehusene skal hænges op i løbet af efteråret, så fuglene kan nå at vende sig til de nye huse inden, der skal lægges æg. Derudover bruger mange fugle også fuglehusene til at overnatte i om vinteren.

Kilder: Dansk Ornitologisk Forening // Naturstyrelsen // Gørdetselv.dk

DR Ramasjang redder fuglene

På DR Ramasjang kan du fra uge 20 til uge 26 se en række udsendelser, hvor spejdere vil hjælpe til med at bygge fuglekasser. Udsendelserne vil blive optaget ved DR i Århus, så du kan tage dine spejdervenner under armen og se optagelserne live, selv være en del af det, eller blot se det derhjemme fra.

Hvis du klikker på datoerne nedenfor, vil du blive sendt videre til en Facebook-begivenhed omhandlende dagens arrangement. Her kan du tilkendegive din interesse og blive påmindet om begivenheden op til, så du ikke glemmer det.