Foto: Andreas Bastrup Larsen, Fotopatruljen
08-11-2017
Sognepræst Morten Brosbøl Vibert fra Rise, Aabenraa opfordrer os til at bruge den lokale præst til at være med til at lave meningsfulde fællesskaber og finde værdier i troen.

Sammen rykker vi verden – med vilje. Sådan lyder visionen for KFUM-spejderne. Og man kan på hjemmesiden læse, at det skal ske ”ved at udvikle værdifulde kompetencer og skabe meningsfulde fællesskaber”. 

Det, som måske sættes knap så mange ord på er, hvad det vil sige at have et meningsfyldt fælleskab. Men det er der, kirken kommer ind i billedet. For her er vi vant til at sætte ord på det som er større end én selv, og som skaber mening i menneskers liv. 

I strategien står der også, at ”den enkelte spejder skal tage medansvar for at gøre verden lidt bedre, og derigennem opleve stolthed over at bidrage til og at være en del af noget større og meningsfuldt”. 

Vi har brug for hinanden
Ligesom politikere har et armslængdeprincip, som i deres tilfælde handler om ikke at styre deres ansvarsområder helt ned i detaljerne, har jeg besluttet mig for at lave mit eget armslængdeprincip. Det betyder, at jeg aldrig må lade den lokale spejdergruppe her komme længere væk fra mig end at vi altid kan nå hinanden. For vi har brug for hinanden. Jeg har brug for jer, så I udfordrer mig, og bringer mig ud af mit sikre rum, inviterer mig ud i en skov for at snakke. At vi (gen)finder hinanden og det fælles grundlag i troen.

Spejderne har så meget godt at byde på, men hvis I ikke værner om den kristne del af grundlaget smuldrer fællesskabet også sammen med værdierne. 

Som præster kan vi stille de etiske og moralske spørgsmål (også dem, der gør lidt ondt) og udfordre. For hvad hvis næstekærlighed ikke bare skal måles efter hvor meget jeg har lyst til at gøre, men i stedet ud fra hvor meget Gud har gjort for os. Hvad gør det ved vores tanker om strategier og visioner? Hvad er det større og meningsfyldte, man er en del af? Og hvad det vil sige at gøre verden bedre.

Gør brug af os
Så det er godt hvis I gerne vil rykke verden – med vilje. Men hvis I ikke ved, hvorfor I egentlig skal gøre det, er det lidt en tabt sag. For så rykker I ikke mennesker i forhold til det meningsfulde fællesskab og et sikkert grundlag, men kun i forhold til egne ønsker. 

Så gør brug af mig og mine mange kolleger. Sig til når I har brug for inspiration til at tale om tro, når I mangler én til at holde en andagt, når I har en hyggelig aften med et bål og tænker, at det da er en god mulighed for præsten at opleve lidt af spejderlivet. Og så vil jeg gøre, hvad jeg kan for at holde jer inden for rækkevidde og opfordre mine kolleger til at gøre det samme. 

Med ønsket om Guds velsignelse over jeres arbejde. 

Morten Brosbøl Vibert

Sognepræst i Rise sogn