Foto: Søren Johan, DKM
14-03-2019
Et nyt samtalemateriale til børn i alderen 6-10 år skal gøre det nemmere at tale med børn om flygtninge og det gode kulturmøde i klassen, i foreningen eller på legepladsen.

Hvad siger man til børn, når de spørger om, hvordan det er at være flygtningebarn og have mistet sit hjem? Eller hvordan det er at komme til et fremmed land som Danmark og skulle starte i skole uden at kunne tale dansk? Det giver tøjdyrene Snapper og Topper et bud på sammen med Sigurd Barrett i et nyt undervisnings- og samtalemateriale til børn. Materialet henvender sig til børn i bæver- og ulvealderen.

Film fra Kenya og Nykøbing Mors

Fire fortællinger fortalt med tekst, billeder, lyd og video giver et indblik i, hvad Danmark er for et land, og muligheden for at danske børn og flygtningebørn kan møde hinandens kultur og hverdag. Temaerne spænder over: Mit hjem, min fritid, min mad og mine traditioner.

Tøjdyret Topper er bl.a. taget til Kalobeyei-flygtningelejren i Kenya for at møde Charity og John. De fortæller om borgerkrigen og flugten fra deres hjem i Sydsudan, om familiemedlemmer, der blev væk under flugten og om, hvordan de blev modtaget i flygtningelejren, hvor de nu kan få lægehjælp, gå i skole og få mad. Men de fortæller også om, hvordan de savner deres hjem, deres familie og alt det kendte derhjemme.

I Nykøbing Mors besøger Topper syriske Mohanad, der har været tre år på flugt inden han kom til Danmark. Topper flytter ind hos Mohanad og hans familie og er bl.a. med ham i skole og hjemme hos en klassekammerat. Topper besøger Dansk Røde Kors og Center Sandholm, hvor mange flygtningebørn har boet, inden de fik et nyt midlertidigt hjem et sted i Danmark.

Velkommen til mit hjem" er blevet til på opfordring af lærere, KFUM-Spejderne i Danmark, FDF, De grønne pigespejdere, KFUM og KFUK, Dansk Friskoleforening og ansatte i kirker og sogne. Projektet er finansieret af Y’s Men Region Danmark og Folkekirkens Nødhjælp.

Find film og materiale til ’Velkommen hjem