Foto: Johny Kristensen
08-10-2019
I efterårsferien tager mange spejdere på Roland, Diamant eller andre kurser - og nogle tager afsted på kursus for første gang. Læs her, hvad Annemette ikke ville undvære på sit første kursus.

Det, jeg er gladest for, jeg tog med på kursus

Af Annemette Guldbæk, GEÅ-Kommunikation

Det er fire år siden, at jeg var på mit allerførste kursus. Det var i efterårsferien 2015, hvor jeg tog på Roland 2. Måske er det ikke helt typisk at starte med Roland 2, men for mig gav det mening. Og jeg var spændt. Eller måske var jeg mere bekymret. Jeg vidste intet om, hvad jeg kunne forvente, og jeg kendte ingen af dem, der skulle med. Jeg kendte ikke engang nogen, der havde været på kurset før, og som kunne fortælle mig om det!

Hvad pakker man lige?

For mig virkede det meget nyt og uoverskueligt. Derfor havde jeg også ret svært ved at pakke. Hvad skulle man lige have med på sådan et kursus?

På det tidspunkt havde jeg selvfølgelig pakket min rygsæk rigtig mange gange før. Men det var som om, at en uge blandt helt nye mennesker gjorde det lidt mere skræmmende. Pludselig havde jeg ikke min gruppe til at låne mig det, som jeg havde glemt. Prøv og tænk hvis jeg glemte min pandelampe – det ville jo ligefrem være pinligt!

Nye venner

Men jeg fandt hurtigt ud af, at ligesom i alle andre spejdersammenhænge er folk rare og imødekommende. Især på et kursus, hvor man kommer i patrulje med helt fremmede, kan man ikke undgå at lære hinanden at kende. Vi er jo sammen en hel uge, hvor man får en masse oplevelser og sparrer med hinanden. Det venskab, man når at bygge på den uge, er helt unikt.

Min notesbog

Før kurset vidste jeg ikke, at min notesbog var det, jeg blev gladest for at have pakket. Men efter kurset, når jeg tænker tilbage, skete der så meget, at jeg ikke kan huske halvdelen. Jeg mødte så mange mennesker, vi lavede så meget, og jeg lærte en masse. Alle de oplevelser hjalp bogen mig med at fange.

Når vi sad i vores patruljer og hørte om forskellige emner og teorier, kunne jeg skrive notater deri og tegne modeller. Vi skrev også beskeder til hinanden, hvis vi kom til at kede os lidt. Vi tegnede portrætter af hinanden og spillede kryds og bolle. Notesbogen kunne også bruges til opgaveløsning eller informationer, vi skulle huske.

Nye venner i min notesbog

Jeg er dog ikke i tvivl om, at bogen var allervigtigst den sidste dag. Det var selvfølgelig blevet tid til at tage afsked med hinanden. Sådan en dag indser man igen, hvor hurtigt man knytter sig til hinanden.

Det er ikke altid let at sige farvel til nye venner; og derfor er det særligt vigtigt at sende en personlig hilsen med på vejen. Både deltagere og stab skrev hilsner til hinanden i sangbøger eller Spejderliv. Jeg fik samlet mine i notesbogen.

Nu er den notesbog essensen af mit Roland 2. Alle de sjove spejderhilsner, de skøre tegninger og resten af mine kursuserfaringer er samlet deri. Det er en hyggelig og smart måde at se tilbage på sit kursus - og når jeg skal på ULK til foråret, tager jeg helt sikkert en notesbog med igen.

Tilmeld dig påskens kurser

Hvis du ikke fik tilmeldt dig et kursus i efterårsferien, kan du allerede nu melde dig til påskens kurser.

Du kan finde et kursus for dig i vores kalender.

Roland er også for voksne

Ligesom der er Roland 1 og Roland 2 for de unge mellem 13 og 16 år, findes der også Roland for voksne.

Er du interesseret i at tilmelde dig et Roland for voksne, kan du se de aktuelle kurser i kalenderen her.

Det kræver mod

Det kan være skræmmende at tage på kursus for første gang. Det kræver, at man tør prøve noget nyt og er modig.

Hvis du synes, at du nogle gange mangler mod – eller hvis du er interesseret i at læse mere om, hvad mod kan være – så kan du læse den nye udgave af Ildhu online her, hvor temaet er mod.