Foto: KFUM-Spejderne i Danmark
08-02-2018
Læs her, hvad de fire nuværende giv-et-år spejdere har lært, og hvordan de mener, de kan bruge oplevelsen og erfaringerne senere i livet.

At være GEÅ-spejder giver en lille forsmag på voksenlivet

Som giv-et-år spejder sker der en masse store omvæltninger på en gang. Man er færdig med skole og skal til at komme videre i livet, man får et fuldtidsjob, hvor der er en masse nye kollegaer, man flytter hjemmefra og skal derfor danne nye rutiner, samtidig med at man skal lære at bo sammen med en eller flere andre unge mennesker.

Det giver mulighed for stor personlig udvikling, men man skal løbe hurtigt for at få det hele med.

Iben, GEÅ-Projekt, fortæller:

- Når man tager sådan et år, hvor det hele bliver væltet lidt rundt med nyt hjem og job, så skal man til at finde helt nye vaner og rytmer på en gang. Omstillingsparathed er noget helt andet, når det gælder næsten alle dele af livet samtidig.

Formår man at følge med den hurtige udvikling, får man til gengæld en masse læring og færdigheder ud af det. På Spejdercenter CPH har GEÅ’erne lært om projekthåndtering, hvor giv-et-år spejderne på Houens Odde Spejdercenter fortæller, at de har lært en masse praktisk håndværk:

- Jeg har lært en masse om, hvordan man håndterer redskaber og maskiner, når jeg har skullet hjælpe pedellen eller lave noget til mit projekt, siger Anna, GEÅ-Aktivitet og udvikling.

Christian, GEÅ-Outdoor, fortæller, at den praktiske erfaring også er noget af det, han vil tage med videre, da det ikke er noget af det, han lærte i gymnasiet.

Alle GEÅ’erne har selvfølgelig haft nogle forventninger til, hvad deres år ville byde på. Den store fællesnævner for dem var at komme lidt væk fra uddannelse og prøve spejderarbejdet fra en ny vinkel.

Iben fortæller:

- Jeg tænkte, at sådan et år måtte byde på alle de sejeste spejderoplevelser, man kunne ønske sig, og en daglig gang på administrationscenteret måtte give et stort indblik i alle de mange ting, der sker rundt om hos KFUM-Spejdere i hele landet.

Men året har også budt på nogle overraskelser for giv-et-år spejderne.

- Jeg er naturvidenskabelig, så jeg regnede bestemt ikke med at skulle lære at skrive artikler. Og jeg regnede endnu mindre med at lære, at jeg faktisk synes, det er sjovt at skrive artikler. Men jeg er nu glad for, at det skete, siger Ea, GEÅ-Projekt og fortsætter:

- Jeg har lært mig selv meget bedre at kende. Jeg troede, jeg kendte mig selv ret godt og var meget sikker i, hvordan jeg håndterer ting, men dette år har vist mig, hvordan jeg er som et mere voksent menneske.

Specielt på Houens Odde er der også et særligt socialt aspekt af GEÅ-livet.

- Når man bor på Houens Odde, bor man i den internationale lejlighed på Stensgården. Det har i Annas og mit tilfælde betydet, at vi indtil videre har boet sammen med tre internationale frivillige. Det gør, at man i løbet af bare vores halve år har udbygget vores sociale kompetencer og langt hen af vejen for mit eget tilfælde er blevet mere åben overfor nye løsninger til problemer, man bliver stillet overfor i hverdagen, fortæller Christian om livet i lejligheden.

Og Anna tilføjer:

- Det har været fedt og til tider udfordrende. En ting, der er helt sikker, er, at man aldrig er alene.

Året som giv-et-år spejdere har altså givet de fire unge en viden om dem selv og om det at bo væk fra familien i fællesskab med andre unge, samt nogle færdigheder i forhold deres givne stillinger.

- Jeg kender mig selv bedre nu. Det tror jeg på, hjælper mig med, hvordan jeg træffer beslutninger om fremtiden. Den lille forsmag på voksenlivet, man får som GEÅ, har helt sikkert hjulpet mig med at gøre tanker om, hvad jeg vil. Og selvom man selv er meget voksen, er det altid okay at spørge nogle lidt mere voksne om hjælp, lyder det fra Iben.

Skal du være GEÅ-Spejder i 18/19?

Frem til 1. marts 2018 kan du ansøge om at bliver GEÅ-Spejder i fra sommerferien 2018 til 2019.

Du kan læse mere om stillingerne og se, hvordan du ansøger her.