Christopher Hesselberg
09-03-2018
Zaxsez-løbet fandt sted i weekenden 23-25. februar i og omkring Nyråd på Sydsjælland. I år handlede Zaxsez om konsekvenser, og man fandt ud af som patrulje, at alle beslutninger man træffer, har en konsekvens.

Spejderløb som spil?

Zaxsez var bygget op som et kæmpe spil, og alle patruljer havde nogle spillekort de kunne bruge undervejs. Et af dem var et kort, man kunne bruge, hvis man var træt og havde brug for at sove. Hver patrulje havde i alt mulighed for 2*3 timers søvn, men var ikke tvunget til at bruge det.

Man havde også kort som gav adgang til et måltid, man selv skulle lave, og et kort hvor man kunne få sin mobiltelefon ladet op.

Alle kort gav enten minus eller pluspoint, så det var op til hver patrulje at vælge, om det gav mening at bruge det.

Hver post var derfor også betragtet som et spillefelt, og løbet var inddelt i spilrunder.

Det startede med en forrunde, hvor spejderne blev indsluset til hele konceptet. Her blev man udsat for nogle forskellige dilemmaer, hvor man blandt andet kunne efterlade et patruljemedlem i bytte for point. Man skulle også beslutte, om man ville efterlade en rygsæk eller ej.

 

Hvad går de der poster så lige ud på?

Zaxsez er et nyskabende spejderløb. Derfor var der en blanding af klassiske spejderopgaver, og helt nye opgaver man aldrig har prøvet før.

Helt klassisk var der opgaver som signalering, kimsleg, bålpost, førstehjælp og pionering. Dem vi alle elsker og har prøvet tusind gange før.

Opgaver som at samle en lommelygte og lave en væv, var nogle af de mere utradionelle, som årets deltagere løb ind i.

Og så var der forhindringsbaner (naturligvis, fristes man næsten til at sige), som spejderne skulle igennem.

 

Patruljen De Hårde Tjypers mening

En af patruljerne som var med på løbet, var De Hårde Tjyper fra Brejning Efterskole.

De Hårde Tjyper er en patrulje, kun bestående af piger, og de har udtalt sig lidt om, hvad de fedeste ting var ved Zaxsez 2018:

"En af de poster vi synes var rigtg fede, gik ud på at lave hjemmelavede perler. Disse perler skulle bruges til et eller andet, og vi valgte f.eks. At lave et kalaha spil.

Vi får hurtigt uddelt opgaverne mellem os, så nogen lavede perlerne, og andre fik lavet selve spille pladen.

I vores patrulje kan vi godt lide både glimmer og spraymaling, så det skal der selvfølgelig også på vores spil. Kuglerne blev guldfarvet, pladen blev pink med glimmer og vores patruljenavn blev skrevet med orange tape der på. Postmandskabet var med til at gøre posten mega fed ved at skabe god stemning og være venlige og snaksaglige hele tiden.

En anden post, vi også synes var rigtig god, var førstehjælpsposten.

Vi startede med at få at vide, der var en rød bil, der var kørt galt for enden af en bakke. Vores opgave var så, at finde ud af hvad der var sket og at rede de involveret personer.

Vi skynder os ned til bilen og finder en mand derinde, som har åbent knoglebrud, samt en baby der sidder på bagsædet. Derudover også person bag bilen, som havde fået hjertestop, og en cyklist, der gik rundt med hjernerystelse.

Posten var rigtig gennemført; en masse effekter, der var med til at skabe den helt rette stemning: f.eks. kom der røg op fra bilen, babyen græd fra bagsæddet og der rendte paparazzi rundt, der ville have billeder af det hele. Alt imens vi skulle udøve førstehjælp på de tilskadekomne.

Zaxsez 2018 var generelt rigtig fedt, fordi postmandskabet var engagerede og levede sig ind i rollerne. Det er rigtig vigtigt for os, at postmandskabet er engagerede, da det gør hele oplevelsen meget bedre som deltager."

De Hårde Tjyper fik en samlet 2. Plads på Zaxsez, lige efter Barkley.