Forfatter: Udfordrende aktiviteter - Bæver

Formål:

At give bæveren kendskab til forskellige små kemiske forsøg.

Metode:

Mødet gennemføres som et lille løb med forskellige poster, hvor de skal lave små forskellige kemiske forsøg. Beskrivelse:

-Vaske 50-ører Ved den første post skal bæverne »vaske« 50 ører i ketchup. Kom nogle helt almindelige, brugte (matte) 50 ører i en lille skål med ketchup og vent 10 minutter. Hvad skete der? Præcis som jern kan ruste, kan kobber reagere med den ilt, der er i luften omkring os. Man siger, at kobberet oxiderer. Når du lægger kobbermønten i ketchup, vil det oxiderede kobber reagerer med den syre, der er i ketchuppen. Det danner vand, og tilbage er rent kobber – og mønten er fin og skinnende igen.

-Lav en lavalampe med rosiner Hæld danskvandet i glasset og hæld derefter en lille håndfuld rosiner i glasset. Hold nu øje med glasset! Når rosinerne hældes i glasset falder de til bunden. Men langsomt samles der bobler af CO2 omkring rosinerne, der får rosinerne til at stige til vejrs. Her forsvinder boblerne igen og rosinerne falder til bunds igen – blot for at starte forfra!

-Skriv med usynlig skrift Lad bæverne tegne eller skrive på et blankt A4 papir – de skal skrive med en vatpind dyppet i mælk. Når papiret er tørt holdes det hen over en brødrister, hvorefter det bliver tydeligt, hvad der er skrevet på papiret. Mælken kan evt. erstattes af citron eller sukkervand.

-Colafontæne Kom Mentos i en 1 ½ L cola (helst light) og se den store fontæne. Alt efter, hvor mange Mentos der kommes i flasken (skal gå meget hurtigt!) sprøjtes colaen ud af flasken.

Varighed

Materialer

Matte 50 ører. En god salat ketchup En lille skål Rent vand til at vaske mønterne i efterfølgende. Danskvand (skal være frisk!) Et højt, smalt glas Rosiner. Vatpinde Mælk Blankt papir En brødrister(evt. kogeplade) 1 ½ eller 2 liters cola, helst light Mentos pastiller(mint).

Enheder

Deltagere

Min. 4

Max. 20

Kompetencezoner