Forfatter: Louise Leth Nakskov & Christian Bloch Hansen

I 2013 og 2014 Kunne man hos KFUM-spejderne i Danmark deltage i DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Som del af kampagen kunne spejderne tage et specialmærke, som rummede en masse spændende aktiviteter.

Lyt til en kartoffel

Sikkerhed:

Brug aldrig strøm fra stikkontakter til eksperimenterne – dette er yderst farligt. Følg i stedet vejledningen. Det anbefales generelt, at der er en voksen leder tilstede under eksperimenterne. - Afisolering af ledninger: I elkassen findes der en tynd, isoleret ledning. I flere af eksperimenterne skal du afisolere en ledning. Ledningen afisoleres for at kunne sætte krokodillenæb på ledningen. Du afisolerer en ledning, ved at klippe ca. 2 cm af den plastic der er uden om ledningen. Pas på, at du ikke klipper ledningen over. - Multimeteret kan måle, om der er strøm i den opstilling du har lavet. I skal bruge det til at måle spændingen i et kredsløb, hvilket måles i volt (V). Sæt den sorte ledning i det midterste hul og den røde i hullet til højre. Skru derefter pilen over mod Volt-symbolet, og sæt den på tallet 2. Multimeteret kan nu måle op til 2V. Sæt multimeteret ind i et kredsløb for at måle strømmen; lad fx spidsen på den sorte ledning røre ved pluspolen på et batteri, og den røde ved minuspolen. Skru evt. pilen et tak ned, hvis der ikke vises nogen strøm. - Dioder: En diode er en lille pære, der kan lyse svagt, når den får strøm. For at dioden kan lyse sættes diodens korte ben til batteriets minuspol (-) og diodens lange ben til pluspolen (+). Vær opmærksom på, at en lysdiode kun kan tåle en meget lav spænding. Sæt derfor ikke en lysdiode direkte på et batteri, da den kan gå i stykker.

Vejledning:

1. Halvér kartoflen.

2. Pres én zink- og én kobberplade ind i den gule overflade, så de sidder skråt ind imod hinanden. Pladerne skal sidde så tæt på hinanden som muligt uden at de rører hinanden.

3. Tag den ende af høretelefonerne, som du plejer at stikke ind i din iPod eller MP3-afspiller (jackstikket), og placér den i kartoflen mellem zink- og kobberpladen. Jackstikket skal være i kontakt med både zink- og kobberpladen.

4. Tag høretelefonerne på, og lyt til den musik, som elektronerne laver, når de laver strøm.

5. Hvis du ikke kan høre noget, kan det hjælpe at bevæge høretelefonens stik lidt frem og tilbage. Lyden fra elektronerne lyder som en knitren.

6. Gentag eventuelt eksperimentet med andre typer af frugt, eksempelvis æbler og citroner, og lyt om der er forskel.

 

Kilde:

www.experimentarium.dk

 

På www.spejderaktiviteter.dk kan du finde mange af de spændende aktiviteter fra DEN STORE BATTERIKAMPAGNE. Du kan også downloade kampagnematerialet som pdf fra både 2013 og 2014. God fornøjelse.

Varighed

Materialer

½ - 1 kartoffel pr. forsøg Høretelefoner til MP3-afspiller eller iPod 1 zinkplade 1 kobberplade

Deltagere

Min. 2